Je hudba ještě pro lidi? První část

Co mě vede k té to otázce? Můj malý průzkum - jak jste na tom s koncerty? A poloprázdný Sweet fest. Jasně ne každý má rád tenhle styl hudby, ale Já bohužel na koncerty moc nechodím, viz níže. Vím však, že na mnoha dalších koncertech kvalitních kapel je rovněž poloprázdno. U nás prostě vyprodávají akorát tak Kabáti, Chinaski a další podobní a rozhodně to nebylo levného!

Hudební průmysl z lidi tahá čím dál tím více a pak se diví, že lidi sedící na prdeli doma, čumí na YouTube a nebo stahují do mobilu předražené alba zdarma! Sakra to nemají rozum? Takhle lidi nebudou chodit na koncerty nebo kupovat alba. Ruku na srdce, kdo půjde za velký prachy na koncert když ví, že to někdo hodí na něj,  zdarma? Jsou lidi co tam chodí pro super atmosféru nebo se třeba seznámit.

Aktuální ceny koncertů jsou děsivého!  Vezmu-li v úvahu to,že Woodstock v roce 1966 stál nějakých těch 18$ což jsou zhruba 400kč. Dneska by to stálo o mnoho mnoho víc! Z takový Wacken zaplatíte v přepočtu 6000-7000kč! Oba festivaly mají stejný čas trvání- 3 dny, ale i tak je tam příšerný cenový rozdíl!  Za ty prachy koupím kytaru! Já bych do koncertů ráda investovala, ale v rozumné míře! Přesto se Wacken klidně i vyprodá.

V mém průzkumu vyšlo na jevo, že Češi na koncerty často nechodí jen protože ceny jsou velké a tudíž na ně nemají. Jsou sice koncerty které stojí kolem stovky maximálně dvou, ale málo kdo se o nich doví. Jsou to z pravidla mladého kapely v mladých klubech. Díky nezájmu médií se lidi prostě dozví prd! Na to aby o koncertech věděl musí znát buďto klub a sledovat co se v něm děje nebo koncertující kapelu! Kdyby třeba takové rádio víc než o reklamu zajímalo o to důležité, hudbu, měli by to kapely jednodušší! Rádio chce ovšem vydělat a o objevování nových kapel se už prostě nestará. Škoda. Jo a kdyby pomohla i televize a místo kreténských programů dělat něco o hudbě, udělali by mnohem lépe.  A časopisy by se také mohli věnovat České scéně víc než jen občas trochu!

Dalším častým důvodem Proč se na koncerty nechodí, je to, že není na co. A Já se nediví,  myslím si, že koncertů je málo. Škoda, že u nás není a nikdy nebyl systém Los Angeleských barů v 80'. Kapela koncertovala pravidelně třeba celý týden, měla si prodat určitý počet lístků ,jinak koncert nebyl. Někde, někdy lidi chodili prostě mezi lidi a při tom zašli na koncert. Prostě dříve to bylo jiné, lepší.  Nemám na mysli Náš stát! U nás, za socialismu, to bylo těší z jiných důvodů.

Pak tu jsou rodiče. Problém buďto nezletilých nebo mladých lidi s miminkem bez hlídání. Oceňuji, že zůstávají doma a netahají ratolesti po koncertech! To prosím nedělejte! Mí rodiče mě nikam neberou a nechtějí ani pouštět samotnou. Teď mě , ale napadl argument o který se ráda podělit!  Většinou jste naštvání,  že sedím jen u internetu a když chci prý vy mě ne pustíte? Rockeři jsou mílí lidé! Když se mnou nechcete jít, můžete mě tam odvést a pak si mě hned po koncertu vyzvednout.
Samozřejmě záleží na rodičích, koncertu, vaší důvěryhodnosti a mnoha dalších faktorech, ale za zkoušku nic nedáte ne? Případně ukecat důvěryhodnou osobu co vás tam vezme. Jo tyhle problémy velice dobře znám!

Pak je tu čas. S tím neudělá nic ani mé argumentování. Snad jen lepší organizace. Nebo se naučit ponocovat. Jo ještě je tu možná možnost ukecat kapelu na koncert v čas kdy můžete ☺.

Odpověď na hlavní otázku dne si musíte dát sami. Já jsem jen dala předmět k zamyšlení. No Já si myslím, že hudba je tu pro to aby si manažeři a kapely namastily kapsu. No ,ale o tom příště.

Komentáře

Oblíbené příspěvky